Zatürre Aşısı Olmalı Mısınız?
Zatürre Aşısı Olmalı Mısınız?
Pnömoni bulguları aşağıda özetlenmiştir: Öksürük (balgam yeşilimsi, sarı veya kanlı olabilir veya özellikle viral pnömonide kuru öksürük olabilir)
Zatürre, hastanın ağzında, boğazında veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğerlere ulaşması sonucu ortaya çıkabileceği gibi, hasta bir kişinin sağlıklı bireylerle yakın teması sonucu da ortaya çıkabilir. Bulaşma, enfekte kişilerin öksürmeleri, hapşırmaları veya konuşmaları sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşebilir. Hastalıktan korunmanın en ucuz ve etkili yolu mümkünse hasta insanlarla teması azaltmaktır. Pnömoni, özellikle 5 yaş altı çocuklarda, 65 yaş üstü bireylerde ve kronik hastalığı olan kişilerde hastaneye/yoğun bakıma yatış ve ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu riskli gruplarda aşılama çok önemlidir. Ülkemizde enfeksiyonlara bağlı ölümlerde pnömoni ilk sırada yer almaktadır. Zatürre aşısı hangi risk gruplarına yapılmalıdır?
Yukarıda saydığımız risk grubundaki hastaların grip aşısını yaptırmalarının da faydalı olduğu unutulmamalıdır. Akdeniz diyeti uygulayın, kalabalık kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun ve yetişkin aşıları için Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanından danışmanlık alın. Modern tıbbın en ucuz, en az yan etkiye sahip ve en başarılı uygulamanın aşı olduğu unutulmamalıdır! |
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
kas-ajans.xyz