Sağdıç leylek belediye binasındaki yuvasına kondu
Sağdıç leylek belediye binasındaki yuvasına kondu
Sağdıç leyleği ilk gören için bir ödül var.
BALIKESİR – Balıkesir’in Sındırgı ilçesinin simgesi, turizm logosunun simgesi olan ve vatandaşlar tarafından “Sağdıç” olarak adlandırılan leylek, bu yıl belediye binasındaki yuvasına yerleşti.
Vatandaşlar, baharın habercisi olan “sağdıç leylek”in gelişini dört gözle bekliyor.
Sağdıç leylek yuvası da binanın projesinde yer almakta olup, Türkiye’de tek olma özelliğini taşımaktadır.
Sındırgı’da 1962 yılında yapılan belediye hizmet binasının çatısına yerleşen leylek, binanın tadilatına rağmen yuvasına geri dönüyor. Belediye binasının yapım sürecinde, eski binanın yıkılması için çatıdaki leyleğin uçması bekleniyordu. Leylek gidince yuva kesintili olarak direğe taşındı. İnşaat tamamlanana kadar direğin üzerindeki yuvasında yaşayan leylek, 2017 yılında inşaat tamamlanınca yeni yuvasını çatıda buldu. Sındırgı Belediyesi hizmet binası, leylek yuvası da dahil olduğu için Türkiye’de tek. Projede.
İlçenin tanıtım logosunda figürü yer alan leylek, her yıl bahar aylarında yuvasına gelir ve yaz aylarını burada geçirir. Sındırgı semtinin insan yaşamı için en uygun şehir olduğu ilçenin en işlek meydanında belediye binasında leyleklerin yaşamasından anlaşılmaktadır. Aynı hassasiyetin gösterildiği ilçede göç sırasında leyleklerin ölmemesi için kırsal mahallelerde yaşayan leylekler için de elektrik kesintisi yapılıyor.
“Sağdıç leylek geldiğinde bahar gelmiş demektir”
Cumhuriyet Meydanı’nda güvercinleri besleyen Nuri Balaban, “77 yaşındayım. 6 yaşımdan beri tanıdığım bu leylekleri bu Sındırgı’da görüyorum. Sındırgı Belediye Başkanı da bunun üzerine bir yer yapmış. tepe çok güzel bir yer leylekler hep buraya konar bazıları baraja gider zamanı gelir sındırgı’ya gelince tabi afrika’ya gider orda bir resim var adını sındırgı yazmış s harfi Sındırgı’nın hikayesi zaten leylekle başlıyor. Bu leylek baharın habercisi olarak Sındırgı’ya geliyor. Leylek Sındırgı’ya geldi demek bahar gelmiş demektir” dedi.
Hüseyin Derel ise, “Sındırgı köyünde doğdum. 1950 yılında okula geldim. Okula geldiğim yıldan beri anne ve babalarımızdan evimize leyleklerin gelip gittiğini duyduk. göçmen kuşlar olarak kırlangıçlar gelir gider kendimiz de gördük o yıldan beri leylek ekimde gider 9 martta yuvasına gelir çiftçinin sırtından 2 yavru alır yakalayınca solucan,yılan,fare,böcek bebeğin ağzına getirir 3 yavru alır 1 tanesini kurban eder 2 tanesini göçmen olarak yuvasına geri alır memleketine geri götürür leylekler gelir kış gelip de bahar geldiğinde, göçmen olarak, leyleklerin memleketi olarak memleketlerini bir kez daha ziyaret etmek.”
Leyleği ilk gören için bir ödül bile var.
Leyleğin inişini ilk gören ve fotoğrafını çekene ödül verdiklerini belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “elini en iyi kullanan leylek”in yediden yetmişe herkes tarafından ilgiyle karşılandığını belirtti. Merkezden kırsala tüm vatandaşların leylek konusunda duyarlı olduğunu ve bu sayede ilçedeki yuva sayısının 28’e çıktığını belirten Başkan Yavaş, “Doğal şehir Sındırgı’nın simgesi Sağdıç leylek. Evet, Sındırgı’da herkes o leyleğin yıllarca belediye binasının üzerinde yaşadığını biliyor: “Eski belediye binasını yeniledik, eskisini yıktık ama biz o leyleği hep orada görmeye alıştık. Bu yüzden leyleğin gelişi Sındırgı halkının en büyük heyecanıdır. İnsanlar sağdıcı leylek geldi diyerek bize koşuyor, biz de onlara ödüllerini veriyoruz. Tam şehir meydanında olduğu için doğal bir şehir.” “Üzerinde bir leylek yaşar. Ufak tefek, narin, en ufak işten bile ölebilecek bir leylek bir şehrin göbeğinde yaşıyorsa insan yaşamı için en uygun bölge o şehirdir diyoruz. Hepinizi doğal şehir Sındırgı’da sağdıç leyleği görmeye davet ediyoruz.”
kirkagac-haber.com.tr