Haber

Hakkari’de Deprem Anma Programı Düzenlendi

Hakkari’de 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlenerek şehrin depremselliği konuşuldu.

Depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla Ulu Cami’de öğle namazının ardından hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu ve İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu tarafından dualar edildi.

AFAD yetkilileri, caminin çıkışında vatandaşlara depremde kullanılan alet ve ekipmanları tanıttı.

Katılımcılar daha sonra depreme ilişkin fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Kızılay Şube yetkilileri de vatandaşlara ikramda bulundu.

Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda devam eden programda depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Depremin video gösteriminin ardından konuşma yapan Vali ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çelik, depremin birinci yıl dönümünde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Dünyada ve Türkiye’de önemli fay hatlarına ve Arap Yarımadası’nın Türkiye’deki arazi yapısına etkisine değinen Çelik, şunları söyledi:

“6 Şubat depreminde Hatay’da yaklaşık 4 ay görev yaptım. Depremle ilgili AFAD ve kamu kurumlarının yapması gereken çok iş var. Deprem uzmanlarının uyarıları dikkate alındığında Hakkari ve Tunceli bölgelerinde deprem riski çok yeni. Bu riske karşı kamunun sorumluluğu çok yüksek.Bireyler ve vatandaşlar “Devlet olarak bizim sorumluluğumuz da en az kamusal sorumluluk kadar yüksek olmalıdır. Çok katlı binalarda mahsur kalanların kurtarılması önemli bir görev. Buna müdahale etmek tecrübe, ekip ve ekipman gerektirir. Ancak bunun önemli bir zaman maliyeti var.”

Depremin etkilerini azaltmak için öncelikli olarak plan geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan Çelik, vatandaşlara da bu bilinci aşılamaları gerektiğini belirtti.

Kentteki yapı stoğunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Hakkari için hepimizin ortak sorumluluğu bundan sonra şehrin depremselliğine ilişkin önemli bir eylem planı geliştirip vatandaşlara anlatmaktır. Onların desteğiyle bu kentte meydana gelebilecek depreme hazırlık yapmalıyız. Gelecek. Yapmamız gereken ilk şey deprem mevzuatına uygun inşa etmek. Deprem durumunda alınabilecek önlemler.” “Nedir bu? Sağlam bina yapmak. Kimin görevi bu? Bina yapma iradesini gösteren vatandaşların görevi. Bunu kimin sağlaması gerekiyor, mevcut yetkiye sahip belediyeler. Planlı yaparsak, Binayı deprem yönetmeliğine uygun olarak projelendirerek depreme karşı önlem alacağız.”

Bilgiye dayalı fikirlerin gelişimin önündeki en büyük itici güç olduğunu belirten Çelik, “Bilgiye dayalı olmayan fikirlere dayalı her tartışma ve polemik bizi bir yere götürmez. Lojistik depoda ihtiyaç duyulan tüm malzemelerin stoklarımızda olmasını sağlayacağız. Kısa sürede sağlanıyor. Verilecek eğitimle 2 bin kişilik arama kurtarma ekibi bizi bir yere götürmeyecek. Hızla ekipler oluşturacağız. Arama kurtarma ve kurtarma faaliyetlerinde dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz.” ifadelerini kullandı.

Programa Vali Yardımcıları Furkan Berber ve Buğra Karadağ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, kurum amirleri, AFAD çalışanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

habercekmekoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu