Ekonomi

Dolar ve ABD Hazine tahvilleri güçlü verilerle yükseldi

ABD doları ve Hazine tahvil getirileri, güçlü ABD imalat verilerinin ardından Pazartesi günü önemli bir artış gösterdi ve ikinci çeyreğin başında finans piyasaları için olumlu bir ton oluşturdu.

Dolar Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve tahvil getirileri, ısrarcı bir Federal Rezerv ve ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ potansiyeli etrafındaki piyasa anlatılarının çekiş kazanmasıyla yükseldi.

Getirilerdeki yukarı yönlü harekete ve doların gücüne rağmen Wall Street bir dereceye kadar direnç gösterdi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,6’lık mütevazı bir düşüş yaşarken, S&P 500 endeksi %0,2’lik hafif bir düşüş gösterdi ve Nasdaq Bileşik Endeksi marjinal kazançlarla kapanmayı başardı.

Doların bu yıl ilk kez endeks bazında 105,00 seviyesini aşarak yükselmesi, Japon yenini baskı altına alarak Japonya’nın müdahalesine yol açabilecek bir seviye olan dolar başına 152,00’ye doğru itti. Hedge fonlar, Eylül 2022’den bu yana en büyük net uzun dolar pozisyonlarını oluşturarak öncelikle yen aleyhine bahis oynadı.

Öte yandan, Pazartesi günü açıklanan Japonya’nın ekonomik göstergeleri karışık bir tablo sunarak yen için net bir yön göstermedi. Buna karşılık, ISM faaliyet verileri ve Atlanta Fed’in 2. çeyrek büyümesi için GDPNow model tahminindeki artış da dahil olmak üzere ABD ekonomik verileri dolara sağlam bir destek sağladı.

Geniş Asya piyasalarının aksine, Çin hisse senetleri haftaya güçlü başladı. Özel bir anket, Çin imalat faaliyetlerinin Mart ayında son 13 ayın en hızlı büyümesini göstererek hafta sonundaki olumlu resmi anket sonuçlarını yansıttı.

Çin anakarasının mavi çipleri %1,6 yükselerek, hafif düşüşle kapanan MSCI Japonya dışı Asya endeksini ve %1,4 düşen Japonya’nın Nikkei endeksini geride bıraktı.

Salı gününe baktığımızda, Asya’da ekonomik ve kurumsal takvimin nispeten hafif olduğunu görüyoruz. Öne çıkan veriler arasında Avustralya ve Hindistan’dan imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) raporlarının yanı sıra Güney Kore’den tüketici enflasyonu verileri yer alıyor.

Ekonomistler Güney Kore’de Mart ayında aylık enflasyonun %0,5’ten %0,3’e yavaşlamasını ve yıllık oranın %3,10’da sabit kalmasını bekliyor.

Güney Kore’de enflasyonun Kore Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin üzerinde seyretmeye devam etmesi nedeniyle faiz oranlarının yılın ikinci yarısına kadar 15 yılın zirvesi olan %3,5 seviyesinde kalması bekleniyor. Birçok Asya merkez bankası gibi Kore Merkez Bankası da kendi hamlelerini yapmadan önce Fed’in ABD para politikasını düzenlemesini bekleyecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberseyhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu