İş

Avrupa, borsa uzlaşmasının revizyonu için 2027 sonunu hedefliyor

Avrupa finans piyasaları için önemli bir gelişme olarak, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin borsa mutabakat sistemlerini yükseltmeleri için 2027 yılının sonları gerçekçi bir hedef olarak belirlenmiştir. Bu sayede operasyonlarını, işlemleri bir iş günü içinde tamamlayan mevcut ABD standardıyla uyumlu hale getirebilecekler.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi kısa bir süre önce, katılımcıların 2027 yılının dördüncü çeyreği itibariyle T+1 olarak bilinen bir iş günü uzlaşma dönemine geçişi büyük ölçüde desteklediği bir oturum düzenledi. Bu hamle, Londra Borsası, Deutsche Boerse (ETR:DB1Gn), Euronext ve diğerleri gibi Avrupa borsalarının şu anda iki iş günü süren uzlaşma sürelerini azaltmalarını sağlayacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri Mayıs ayında T+1’e geçerek Avrupa’nın takip etmeyi hedeflediği bir emsal oluşturdu. İngiltere bu geçişin en geç 2027 yılı sonuna kadar gerçekleşmesi için bir hedef belirlemiştir. AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun da bu yıl içinde bir tarih önermesi ve teknik hazırlıkların şimdiden başlatılması bekleniyor.

İngiltere’nin T+1 endüstri grubuna liderlik eden Andrew Douglas, Birleşik Krallık düzenleyicilerine yönelik tavsiyelerinin muhtemelen 2027 yılının Eylül veya Ekim ayı civarında bir hareket önereceğini belirtti. Brexit sonrası siyasi karmaşıklıkları kabul etmekle birlikte Douglas, ABD sistemine uyum sağlamak için AB-İngiltere işbirliğinin önemini vurguladı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler’in AB’ye “bir tarih seçmesi ve ona bağlı kalması” yönündeki tavsiyesini aktardı.

İngiltere’deki güçlü bir lobinin 2026’da daha erken bir tarihe geçilmesi yönündeki çağrılarına rağmen Douglas bunu olası görmedi ve 2027 zaman çizelgesini daha gerçekçi buldu. Başlangıçta T+1 geçişi konusunda tereddütlü olan Avrupa fon endüstrisi kuruluşu EFAMA, dünyadaki hisse senedi işlemlerinin yarısından fazlasının artık T+1’de gerçekleştiği ABD’deki başarılı geçişin ardından tutumunu gözden geçirdi.

EFAMA’nın düzenleyici politika direktörü, Avrupa piyasalarında rekabetçiliğin korunmasının öneminin altını çizerek, İngiltere ve İsviçre ile koordinasyon içinde T+1’e hızlı ve operasyonel olarak uygulanabilir bir geçişi savundu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu