Haber

Ankara’da Kadınlar Okullarda Bir Yemek Bedava İstedi… Bir Anneanne: “Artık Sesimizi Duyun. Marketlere Gidemiyoruz. Kuru Ekmek Alamıyoruz…

Haber: CEYLAN SAĞLAM- Kamera: ONUR BINGOL

Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneği üyeleri bugün Ankara’da öğrencilere okulda bedava yemek verilmesi talebiyle protesto düzenledi. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, “Sosyal medya hesaplarınızda ‘Çocuklar günde 3 ana, 2 orta öğün yemeli, gelişimleri için bu gerekli’ diyor. “Sen gasp ediyorsun. Çocukları aç bırakmaktan utanmıyor musun?” dedi. Torununun bakımını üstlenen büyükanne ise “Ben yemek yiyemiyorum. Sesimizi duyun. Marketlere gidemedik. Kuru ekmeği ıslatıp çocuklarımıza yedirmeye başladık. Peynir bizim için lüks oldu, yumurta da lüks oldu.”

Ankara Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, bugün dernek binası önünde öğrencilere ücretsiz yemek verilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. EMEP Milletvekili Sevda Karaca’nın da destek verdiği basın açıklamasına çok sayıda kadın ve öğrenci velisi katıldı.

“ÇOCUKLARIMIZ OKULLARA ASILI GİDİYOR”

Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneği’nden Elif Sancı şunları söyledi:

“Geçen yıldan bu yana uğruna çalıştığımız, sokak imzaları topladığımız, anaokulu sınıflarından başlayan beslenme hakkı, bugün itibarıyla inkar edilmeye başlandı. Biz bütün çocuklara bu hakkın tanınması gerektiğini söylerken diyoruz. İlkokul, ortaokul ve liselerde ayrım gözetmeksizin yemek verilirken, bugün ortaokul ve liselerde de ÇEDES uygulamasıyla imamlar atanıp onlara bütçe ayrıldığında onların da sütten kesildiğini görüyoruz. çocuklarımızın beslenmesi Çocuklarımızın tüm devlet okullarında ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı vardır.Çocuklarımız okula aç gidiyor.

“DEVLET OKULLARINDA BİR ÇOCUĞUNUZ DAHA AÇLIĞA BIRAKMAYIN”

Bir çocuğun daha devlet okullarında aç kalmasına izin vermeyin. Herkes eşit beslenmeli ve sağlıklı beslenmelidir. Okullarda ayrım gözetmeksizin herkese tek öğün dağıtılmasını istiyoruz. Veliler bize okullarda yemek dağıtımının ne zaman yapılacağını soruyor. Çocuklar okullarda aç kalıyor. Bir kutu yumurtanın, bir peynirin, bir zeytinin ne kadar en temel ihtiyaçlar arasında yer aldığını biliyoruz. Bir türlü anlaşamıyoruz. Her gün beslenmesine ne koyacağını düşünen ebeveynler için, bir çocuğun aç kalmaması için beslenmenin ilkokul, ortaokul ve liselerde ayrım gözetmeksizin devlet okullarında tüm çocuklara dağıtılması gerektiğini söylüyoruz. çocukların sağlıklı beslenebilmesini sağlar.

“Çocukları aç bırakmaktan utanmıyor musun?”

Sevda Karaca şunları söyledi:

“Bu dernek aracılığıyla ülkenin her yerinde bedava yemek isteyen ve bunun onların hakkı olduğunu söyleyen kadınlar adına Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açtık. Ülkede milyonlarca çocuk varken bunu söyledik. okula gidin, okulda açlıktan bayılın, anneler babalar… Bir gün çocuğunuzu okula gönderirken bir dilim ekmeği nasıl koyabiliriz diye düşünürken, o bakanlıkları nasıl meşgul edeceğinizi sorduk. Yüzlerce kişinin imzaladığı eylemler, imza kampanyaları ve etkinliklerle yürüttüğümüz, aslında Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla tüm AKP hükümetine şu soruyu sorduk; zeminin olduğu bir ülkede. Fiyatlar açlık sınırının altında, yoksulluk sınırının 40 bin liraya ulaştığı bir ülkede, işçiler tek bir çocuğa günde tek öğün yemek sağlamak için ceplerinden en az 5 bin lira çıkarmak zorunda kalıyorlar. bir öğün ve iki atıştırmalık yiyin; Utanmadan tweet attığınız gün, okul öncesi kümelerde bedava yemek hakkımızı, dişlerimizle, tırnaklarımızla kazandığımız hakkımızı gasp etmiş oluyorsunuz. Buradan soruyoruz, utanmıyor musunuz? Çocukları aç bırakmaktan utanmıyor musun?

“NEDEN SİZİN BİRİKİMLERİNİZİN HESABINI SÜREKLİ YOKSULLUK ALIYORLAR”

Geçen yıl kampanyayı başlattığımızda her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiğini söylemiştik. Bugün resmi hükümet rakamları bile bu verileri geçmişte bıraktı. Bugün giderek daha fazla çocuk okula aç başlıyor. Önümüzdeki günlerde daha fazla çocuk okul sıralarında açlıktan bayılacak. Daha fazla çocuk okula gitmekten utanacak. Daha fazla anne ve baba çocuklarını okuldan alacak. Daha fazla yoksul insan, özellikle de kızlar eğitimden çekilmek zorunda kalacak. Nereden? Çünkü eğitimi paralı asker haline getirdiniz. ‘Tasarruf genelgesi’ adı altında çocuklara yemek bile vermeye geldiniz. Neden hep fakir insanlar birikimlerinizin parasını ödüyor diye soruyoruz. Yoksulluğun bu izleri neden hep yoksul çocukların boynunda büyük bir yara olarak kalıyor? Utanmıyor musun?”

“BESLENMEK HER ÇOCUĞUN HAKKIDIR”

Üç çocuk annesi olduğunu söyleyen bir vatandaş, çocukların beslenmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Bugün okullar açıldı. Bugün dernekte çocuklarımın karnını doyurdum. Çocuklarımı doyuramadım, ne yapacağımı bilemedim. Eşim asgari ücretle çalışıyor, biri çalışıyor, biri çalışmıyor. iş. Taban fiyatla geçinemiyoruz. Onları nasıl doyuracağımı bilmiyorum. İki hafta boyunca çocuklarıma peynir alamıyorum. Nasıl?” “Her çocuğun yemek yeme hakkı vardır. Ben çocuğuma bir şey alamıyorsam arkadaşım da alamaz. Bu her okul için geçerli. Sesimizi duyurmak istiyoruz.”

“ÖĞRENCİLERE BESLENMENİN YANINDA ÜCRETSİZ SU VERMEK İSTİYORUM”

Bir başka anne ise şunları söyledi:

“Beslenme her çocuğun hakkıdır. Öğrencilere beslenmenin yanı sıra bedava su da verilmesini istiyorum. Bunun yanında eğitimli bir nesil istemediklerini de hepimiz biliyoruz. En azından yeni nesiller sağlıklı büyüsün. Çocuğumun bundan sonra kaygısını gidermek için hastane hastane dolaşmasını istemiyorum. Biz çocuklarımız için gerekenin yapılmasını istiyoruz. Her şey.”

“KURU EKMEK ISLATIP ÇOCUKLARIMIZA YEMEYE BAŞLADIK”

Torununun beslenme sorununu anlatan bir büyükanne şunları söyledi:

“Kiralar taban fiyatın üzerinde. 2 çocuğa eğitim verenler var, yeri gelince torunuma bakamıyorum. Doyum sağlayamıyorum. Durum böyle değil. Sesimizi duyun. Artık marketlere gidemiyoruz. kuru ekmeği ıslatıp çocuklarımıza yedirmeye başladık.Peyniri bırakın,hiçbir yerde ekmek bulamıyoruz.O gelince.Peynir bizim için lüks oldu,yumurta bizim için lüks oldu.Kışlık yemek yapamadım Bu sene çarşıya gidemiyorum. Torunuma kuru ekmek yediriyorum… Sesimizi duysunlar. Yeter, büyükanne olarak isyan ediyorum.”

ortakoyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu